27okt

Haarspeldjes zijn ook voor jongens

Wat doe je als je zoon je met smekende knipperende ogen aankijkt en vraagt of je alsjebliehieft haarspeldjes voor hem wil kopen?

Een paar weken terug heeft hij zijn eerste haarspeldjes weten te bemachtigen. Een meisje uit zijn klas had een paar prachtige speldjes waar een strengetje gekleurd haar aan zat. ‘Ik heb het aan Julian gegeven omdat hij zo aardig is’ zegt ze overtuigd als ik me later tegenover haar moeder probeer te verontschuldigen voor het feit dat Julian de speldjes niet heeft terug gegeven.

Vandaag was het weer zover. ‘De ene heeft een hartje aan het eind en de andere is in de vorm van een hartje’ vertelt haar moeder me nog snel op het schoolplein als het meisje aangeeft dat ze de speldjes deze keer, heel gek, is kwijt geraakt… Thuis, bij het leeghalen van de broekzakken van Julian vind ik de twee speldjes. ‘Gevonden’ roep ik nog uit, maar Juul lijkt daar wat minder blij mee te zijn. Vandaar de vragende bruine ogen onder die knipperende wimpers. Ik zou erover nadenken heb ik gezegd. ‘Maar als je erover hebt nagedacht en als ik ze dan krijg en als ik ze dan in doe, wil je dan tegen de juf zeggen dat ze écht van mij zijn en niet van een ander meisje?’ 🙂

En dan sta je daar opeens, in de Kruidvat, voor het schap met elastiekjes, kammen, diademen en dus ook haarspeldjes. Net als dat ik thuis had gedaan vraag ik hem nog eens of hij het zeker weet dat hij speldjes wil hebben…

’Wat als de jongens je nu gaan uitlachen Julian?’
‘Dat geeft niet’.
‘Maar haarspeldjes zijn voor meisjes, voor in hun lange haar, wat ga jij er dan mee doen?’
‘Ik zal ze in mijn etuitje stoppen, gewoon bewaren en ook wel in mijn haar doen’.
‘Ga je ze weggeven misschien?’
‘Nee mama, ik wil ze zelf houden’.
‘En als de meisjes je uit gaan lachen dan?’
‘Ik denk niet dat ze dat doen. Ze zullen het leuk vinden dat ik speldjes heb van mezelf’.
‘Ik weet het niet Julian…’

haarspeldjesEn terwijl ik een beetje zit te staren naar alle gekleurde haarfrutseltjes, zie ik van opzij een lichte frons ontstaan tussen de ogen van Julian en zegt hij ietwat geïrriteerd opeens: ‘Maar mama, alleen maar omdat iemand in de wereld heeft bedacht dat mooie dingen voor meisjes zijn en stoere dingen voor jongens kan ik geen speldjes kopen?’

Zo bijzonder, die jongen van 5…nu overigens in het bezit van een stel prachtige speldjes natuurlijk. Want gelijk heeft hij uiteraard, die stomme iemand in de wereld snapt er helemaal niets van!

4 comments

  1. Tussen bevestigen, aanmoedigen enerzijds, en veronachtzamen, afkeuren anderzijds, zit nog een breed spectrum aan ouderlijke reacties. Er zijn ouders, mijns inziens, die wat al te enthousiast crossdressing hebben aangemoedigd. Het zoontje is de nuchterheid zelve met zijn analyse dat meidjes een mer-à-boire aan optutten hebben. De moeder balanceert behendig en genuanceerd tussen stimuleren en afremmen.

  2. Klopt helemaal hoor. Nu nog Middeleeuws kostuum zoals in alle sprookjes en dan wordt het nog mooier. Leuk verhaal. Leuke aparte zoon ook. Dit mag ik wel hoor.

  3. Anna v.d. Heijden

    Feminist in de notedop! Geweldig.

Een tip of aanmoediging? Leuk als je die hier achter laat

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© Copyright 2014, All Rights Reserved