15mrt

Sam, het ijverige spinnetje

Spider on clogsSam is niet zo lang geleden geboren bij mij op zolder. Althans, dat vermoed ik. Hij is daar langs een van de houten balken onder het schuine dak omhoog gekropen en heeft daar een tijdje alleen maar gezeten. Ongetwijfeld inspecteerde hij het gebied waar hij zijn prooi moest vangen. Na een paar dagen moet hij zich zeker van zijn zaak hebben gevoeld, want toen is hij de fundering gestart van zijn web. Ik heb hem niet aan het werk gezien maar toen ik de volgende dag het bed op zolder wilde verschonen zag ik dat hij de fundering van zijn web van de balk naar het dekbed had laten lopen. Zijn web, waar hij middenin zat, had hij tot in de puntjes afgerond, echt perfect. Een webmaster die Sam. Ik heb dan ook een paar minuten zitten overdenken hoe ik het dekbed zou kunnen verschonen zonder zijn web aan te tasten, maar zag geen oplossing. Een lichte ruk aan het dekbed zorgde ervoor dat het web ineenschrompelde tot een dikke draad en Sam, geschrokken natuurlijk, vliegensvlug dekking zocht op de balk erboven. Zorgvuldig haalde hij het overgebleven draad met zijn kromme pootjes naar zich toe en bleef vervolgens de hele avond roerloos zitten op de balk. Ik ben af en toe nog even gaan kijken, maar Sam gaf geen kik.

De volgende avond ging ik naar zolder en zag dat Sam toch de moed had gevonden om een nieuw web te bouwen. Hij had geleerd van zijn vorige ervaring en het bed dit keer niet als houvast gebruikt. Zijn web zat op dezelfde plaats, maar nu had hij een dikke draad helemaal van de balk naar een 2 meter verderop staande kast gespannen om het web strak te houden. Ik heb getest of ik er onderdoor kon lopen zonder de draad te raken, maar de draad was net te laag, met als gevolg dat zijn perfecte webje wederom ineenschrompelde. Arme Sam, ik kon het echt niet helpen en hoopte maar dat hij niet zou opgeven.

Dat deed hij niet want de volgende dag had hij een nog mooier web gemaakt dan ooit tevoren. En alle draden waren dusdanig gespannen dat het web, en Sam in het midden ervan, rustig kon blijven zitten.

Helaas was het van korte duur. De logé die in het bed op zolder zou gaan slapen was niet zo gecharmeerd van Sam als ik en ik zag dan ook geen andere uitweg dan Sam te verhuizen naar buiten.

Protesterend en niet begrijpend bungelde Sam aan het wc papiertje waarop ik hem had laten kruipen en waarmee ik naar beneden liep. Hij spande vliegensvlug een draad tussen het papiertje en de deurpost van de keuken toen ik hem richting balkon begeleidde, maar zijn draad was nog niet sterk genoeg waardoor hij al snel weer onderaan het papiertje bungelde.

Eenmaal buiten heb ik hem voorzichtig op het balkon gezet en heb niet meer omgekeken.

Heel nieuwsgierig kwam ik ’s morgens het balkon op om te kijken of Sam misschien nog in de buurt was en ja hoor! Tussen een van de tralies van het balkon tot aan de deur van mijn badkamer had Sam een web gespannen. De wind had er jammer genoeg al wat gaten in geblazen, maar Sam zat onverstoord in het midden. Bijzonder, die Sam, zo klein en kwetsbaar, maar zo volhardend.

Uit archief: 2009, 13 september 

Een tip of aanmoediging? Leuk als je die hier achter laat

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© Copyright 2014, All Rights Reserved